És el mateix ser sòcia que ser subscriptora?

By 24 de maig de 2019General

Només si ets consumidora de la informació Directa, pots ser copropietària del projecte

Subscriure’s a la Directa i tenir accés a la versió quinzenal en paper no és el mateix que ser copropietària del projecte i formar part de la comunitat Directa: poder decidir cap on es dirigeix el projecte i quines línies estratègiques ha de seguir. La Directa és una cooperativa de consumidores i usuàries amb una base de gairebé 3.000 subscriptores i més de 250 sòcies. El 2016, després de deu anys de recorregut, fa un pas endavant, deixa de ser una associació i cooperativitza el seu consum o ús. Des d’aleshores, totes aquelles persones i/o grups de suport que participen en el projecte (col·laboradores, lectores i treballadores) poden ser, a més, copropietàries del mitjà. Es creen d’aquesta manera tres tipus diferents de sòcies de la cooperativa en funció de la seva relació amb el projecte: les sòcies treballadores (amb un 9% de pes de vot en les assemblees), les sòcies col·laboradores (amb un percentatge de vot del 40%) i les sòcies consumidores, que son les que més pes tenen en les grans decisions de la Directa i que suposen un 51% del pes de vot.

Així, ser subscriptora et dóna accés al quinzenal, ja sigui en format PDF o en paper. Les subscriptores tenen accés exclusiu a l’edició digital d’aquests continguts des de la data de la seva publicació fins quinze dies després. A més,  també tenen descomptes en productes, esdeveniments culturals i lúdics i d’altres serveis que anem oferint fruit de la intercooperació i la xarxa que establim amb d’altres projectes cooperatius, col·lectius i persones. Pots subscriure’t al format de paper o al format digital aquí

Les sòcies de la cooperativa son copropietàries de la Directa. Això vol dir que tenen poder de veu i vot en les assemblees generals, que és on es decideixen les línies estratègiques, els pressupostos anuals i on es crea debat sobre el camí i les línies de millora del projecte. Per ser sòcia de la cooperativa cal tenir un vincle definit amb la Directa: pots ser subscriptora (en web o paper), col·laboradora (ajudant a elaborar textos, il·lustracions, fotografies, audiovisuals, etcètera), o bé treballadora. Les sòcies també gaudeixen de descomptes i ofertes amb serveis que tenen a veure amb col·lectius afins, ja siguin entitats sòcies o properes al projecte. Si ja ets subscriptora o col·laboradora, pots fer-te sòcia aquí

 

I per què formar part de la cooperativa?

Formem part d’una societat que infravalora el poder dels mitjans de comunicació. I no és una qüestió intranscendent: la independència de la informació marca la qualitat democràtica d’una societat, del grau de coneixement i crítica que tenen les persones sobre el seu entorn i d’una perspectiva crítica amb voluntat de millora d’aquest entorn. La transformació social passa per realitzar o construir alternatives possibles dins del context de cadascú. Apropiar-se d’un mitjà de comunicació no és menys que construir una alternativa real i sòlida d’una manera de fer periodisme que no depengui de subvencions públiques (i per tant del color polític del moment), de la publicitat d’empreses properes a la línia ideològica del mitjà, ni de partits polítics o sindicats que puguin influir en el contingut. Si bé és cert que els mitjans han perdut prestigi, és perquè han deixat que es perdés la independència periodística en pro d’una viabilitat econòmica que els apropa més a una eina al servei de partits o empreses que no a una fiscalització de la realitat al servei de les persones. Els mitjans son poderosos si els fem independents, i és per això que la Directa aposta per crear una base sòlida i comunitària, per demostrar que és possible créixer als marges per fer créixer els marges.